7 najvažnijih koraka do plana održivog marketinga sadržaja

30 September 2021 0 Von admin

Izrada dobro promišljenog plana marketinga sadržaja i njegovo provođenje u djelo može vam pomoći u razvoju vašeg poslovanja kroz veći promet, potencijalne kupce i prodaju.

Sadržaj je “ljepilo” marketinga. Može povezati mnoge različite komponente u jednu cjelinu i na taj način ojačati snagu robne marke. Stvaranjem i praćenjem održivog marketinškog plana za sadržaj možete povećati svijest o robnoj marki, izgraditi dugoročnu komunikaciju, povećati povjerenje klijenata i odvojiti prodaju. Slijede standardni koraci koje trebate poduzeti za izradu osnovnog, ali još uvijek funkcionalnog marketinškog plana za sadržaj.

Definirajte svoje ciljeve

Definirajte svoje ciljeve - Plan marketinga sadržaja

Vaš sadržajni marketinški plan trebao bi biti vaša najbolja zvijezda. Kad vi ili vaš tim postavite pitanja poput “Što radimo?” ili „Zašto ovo opet radimo?“, odgovore biste trebali pronaći u svom planu. Ovaj plan trebao bi odgovarati specifičnostima vaše tvrtke i ciljane publike kako bi mogao točno odgovoriti na ta pitanja.

Razmislite što želite postići svojim sadržajem. To može biti prodaja, svijest o robnoj marki, širenje informacija o nečemu itd. Evo glavnih ciljeva koje trebate definirati:

 • Ciljevi sadržaja (zašto biste trebali uložiti vrijeme i novac u njegovo stvaranje?)
 • Ciljevi vašeg poslovanja (kako vaša tvrtka zarađuje?)
 • Ciljevi vaše publike.

Zamislite kako želite da vaša tvrtka izgleda za tri ili pet godina, a zatim, radeći na svom planu sadržaja, razmislite o tome kako vas vaš sadržaj može dovesti do tog cilja.

Vaša publika

Definiranje vaše publike ključan je korak u izgradnji sjajnog marketinškog plana za sadržaj. Sadržaj koji odaberete za objavljivanje trebao bi odražavati interese publike za koju ga objavljujete. Morate uzeti u obzir njihove navike, motivaciju i ponašanje. Vaš je primarni zadatak razumjeti što točno vaša ciljna publika traži i koje su im informacije potrebne za donošenje pojedinačnih odluka. Prilikom izrade plana marketinga sadržaja morate odgovoriti na sljedeća pitanja:

 • Kako izgleda vaša publika? (dob, spol, zemljopis itd.)
 • Kakve publikacije preferira vaša publika?
 • Koje društvene kanale/mreže vaša publika koristi za komunikaciju?
 • Koje vrste događaja zanimaju vašu publiku?
 • Koga slušaju? (blogeri, slavne osobe, pisci itd.)

Revizija sadržaja

Važan korak u radu na vašem planu je revizija sadržaja – dubinsko istraživanje već stvorenog sadržaja. Prije svega, napravite popis sadržaja koji već imate. To možete učiniti ručno ako imate malu web lokaciju; ako posjedujete veliku, upotrijebite alate poput Screaming Frog. Odredite glavnu temu vašeg sadržaja, njegovu prosječnu duljinu i ton. Provjerite je li vaš prethodni sadržaj dovoljno relevantan za vaše poslovanje. Informira li vas o vašem proizvodu ili je samo djelomično povezan s njim? Imate li dovoljno “zelenog sadržaja”?

Nakon što ste sve pronašli i kategorizirali, pogledajte koji je sadržaj bio više ili manje učinkovit. Što je donijelo najveći promet na web mjesto? Što je dovelo do najvećeg broja dionica ili prodaje? Znajući koji je sadržaj bio dobar, možete nastaviti stvarati slične komade i zaboraviti na one vrste sadržaja za koje nije bilo povratnih informacija. Dovedite sve u red i pobrinite se da dobro poznajete cijelu sadržajnu situaciju.

Odlučite koju vrstu sadržaja ćete koristiti

Sadržaj ne uključuje samo tekstove i slike. Različite vrste sadržaja imaju različite namjene i različite učinke na ljude. Praktički bilo koji sadržaj može se dijeliti na društvenim mrežama. Važan cilj uspješne marketinške kampanje je stvaranje kvalitetnog sadržaja, bez obzira na to koju vrstu koristite. Slijede najpopularnije vrste sadržaja danas. Možete raditi s bilo kojom od ovih vrsta ili čak sa svima njima ako imate dovoljno resursa da to učinite izvrsnim.

Vrste sadržaja

 • Dijapozitivi itd.
 • Webinari
 • Video
 • Podcasti
 • Priopćenja za tisak
 • Infografika
 • Slike
 • E-knjige
 • E -poruke
 • Bilteni
 • Blogovi
 • Članci

Rad na stilu

Izrada plana marketinga sadržaja savršeno je mjesto za zapisivanje ili osvježavanje smjernica o vašoj robnoj marki, stilu i tonu komunikacije.

Ovisno o opsegu vaših radnji, možete pripremiti sve podatke za kreatore sadržaja; na primjer, smjernice o tome koji je dio naziva vaše marke uvijek napisan velikim slovom, ima li URL stranice “www” i koji ton svih materijala treba koristiti. U drugim slučajevima to može biti značajan rad koji izlaže pravila korištenja nekoliko robnih marki, detaljne smjernice za pisanje tekstova i opsežne preporuke za stil svih vrsta poruka, počevši od postova na blogu pa do tima za podršku.

Angažiranje tima

Ako imaš dobar tim, super je. Ako ga nemate ili vaš tim nije pokazao rezultate, bolje je zaposliti neke stručnjake. Svi članovi tima za sadržajni marketing trebali bi biti fleksibilni i spremni promijeniti tečaj i raditi na novim vrućim materijalima. Savršen tim za marketing sadržaja trebao bi uključivati:

 • Upravljački urednik – osoba odgovorna za komunikaciju robne marke i distribuciju sadržaja. Ta bi osoba također trebala upravljati cijelim timom i voditi ga do postizanja ciljeva marketinga sadržaja.
 • Tržište sadržaja – osoba odgovorna za koordinaciju procesa stvaranja sadržaja u okviru vašeg plana.
 • Upravitelj zajednice – ovaj širi sadržaj društvenim kanalima, vodi i moderira različite internetske grupe.
 • Dizajner udahne život sadržaju, dodajući ilustracije i vizualne efekte.
 • SEO/PAID stručnjak upravlja distribucijom plaćenog oglašavanja i odgovoran je za optimizaciju sadržaja za tražilice.
 • Pisci/Urednici – to mogu uključivati ​​blogere, fotografe, tekstopisce i sve ostale autore sadržaja. Možete ih zaposliti za rad u kući ili raditi s dobrim freelancerima. Obratite dovoljno pažnje da pronađete vješte stvaratelje sadržaja; oni će u budućnosti biti odgovorni za vaš ugled.

Izrada kalendara i rad na vašem sadržaju

Kad budete imali detaljan popis svojih ciljeva, ciljane publike i vrlo sjajnog tima, vrijeme je za izradu kalendara objavljivanja i rad na sadržaju. Učinkovita strategija marketinga sadržaja zahtijeva strogo planiranje i poštivanje rokova. Istodobno, sadržajni marketing danas je beskrajan eksperiment, a vaš tim trebao bi biti spreman na više zadataka, stvarati sadržaj u stvarnom vremenu i prilagođavati ga lokalnom tržištu. Dakle, izradite kalendar s datumima objavljivanja i istovremeno budite spremni za iznenađenja sadržaja (na primjer vruće vijesti).

Što se tiče samog sadržaja, glavno pravilo je kvaliteta. Ljudi su zahtjevni kao nikada do sada. Previše su zaposleni ili im je dosadno čitati nezanimljiv ili nebitan sadržaj. Žele vidjeti lijepu kvalitetu i shvatiti da iz ovog materijala dobivaju nešto korisno ili zabavno.

Ako vaši autori sadržaja dožive nekakav blok pisca i ne mogu smisliti nešto što bi uzbudilo ljude, bolje odgodite datum objavljivanja umjesto objavljivanja bilo čega.

Stvaranje sadržaja samo je polovica posla; donošenje svijetu na vidjelo također je ključno. Ne prekidajte svoj posao objavljivanjem svog sadržaja; podijelite i ispričajte ljudima o tome. Ako je sadržaj veličanstven, obići će vas i donijeti vam neku vrstu koristi. Sve u svemu, potrebno je uložiti malo vremena i truda u stvaranje strategije marketinga sadržaja. Ne oslanjajte se na slučaj i učinite da vaš sadržaj radi umjesto vas.

Biografija autora:- Priya je tehnički SEO u Hopinfirst -u, vodećoj tvrtki za razvoj mobilnih aplikacija koja nudi najbolje razvoj iOS aplikacije i Usluge razvoja aplikacija za Android.